Plastic Bags

Het valt niet te ontkennen dat plastic tasjes slecht voor het milieu zijn. Het is onderzocht en goed met cijfers onderbouwd – en toch worden nog elke seconde op deze aardbol 160.000 plastc tassen gebruikt. Dit behoeft verandering. En daarom hebben we enkele feiten onder elkaar gezet die de manier waarop jij (en je vrienden) plastic tassen gebruiken zullen veranderen – en hopelijk stoppen jullie helemaal met het gebruik ervan.

Elke seconde worden op deze aardbol 160.000 plastic tassen gebruikt.

Ok, ik weet dat we dit in de introductie ook al hebben vermeld maar ik denk eens na hoeveel dat aantal eigenlijk is. En dat elke seconde. Alles bij elkaar betekent dat dagelijks een biljoen (een miljoen keer een miljoen) plastic tassen.

Met de hoeveelheid aardolie die ervoor nodig is om een plastic tas te produceren kan een auto 11 meter/36 voet rijden.

Dat lijkt misschien niet erg ver, maar het neemt snel toe. Met de hoeveelheid aardolie die nodig is om tien plastic tassen te produceren kan een auto over de lengte van een voetbalveld rijden – snap je wat ik bedoel? Het neemt snel toe. Maak een rekensommetje met de getallen die hierboven genoemd zijn en je hebt het al over enorme afstanden.

Een plastic tas wordt gemiddeld 12 minuten lang gebruikt.

Twaalf minuten. Hier hoeven we verder niet veel meer over te zeggen. Na die twaalf minuten gebruik wordt de tas meestal weggegooid. In feite wordt nog geen 3% van de plastic tassen op de wereld hergebruikt. Eenmaal weggegooid blijven plastic tassen nog 1.000 jaar lang bestaan voordat ze door het milieu afgebroken zijn!

267 verschillende soorten dieren worden door afval in zee aangetast

We weten dat het hierbij niet alleen gaat om plastic tasjes maar 90% van het afval in zee bestaat uit een vorm van plastic. Als je de film van National Geographic over hoe het is om verstrikt te raken in plastic nog niet hebt gezien, dan kun je dat nu doen (zie hieronder).

Plastic tassen staan in de top-12 van dingen die tijdens de schoonmaakacties langs de kust worden aangetroffen.

Volgens het centrum zonder winstoogmerk Center for Marine Conservation worden plastic tassen zo algemeen aangetroffen tijdens de schoonmaakacties langs de kust dat ze in de top-12 staan van het meest aangetroffen afval. Nog meer reden om het gebruik ervan te verminderen.

Als we alle plastic tassen in de wereld bij elkaar zouden doen, dan zouden we daarmee 4.200 keer rond de wereld kunnen gaan.

Ja echt, niet een of twee keer maar 4.200 keer!

Als één persoon tijdens zijn of haar leven hergebruikte plastic tassen zou gebruiken, dan zou dat 22.000 plastic tassen schelen in het milieu.

Die persoon zou jij kunnen zijn. En als je deze informatie in je vriendenkring deelt, dan zouden we een enorme reductie van het aantal plastic tassen dat in het milieu wordt achtergelaten kunnen zien.

Share This