Eco-Advocacy and Adventure in Galápagos with Roberto OchoaFoto van Roberto Ochoa

By Guest Blogger: Jo Walters

PADI AmbassaDiver™ Roberto Ochoa vertelt over de expeditie die hij onlangs heeft gemaakt naar de Galapagos, waar hij gedurende 10 dagen een documentairefilm heeft gemaakt, in samenwerking met Cressi. Hierin laat hij de natuurlijke schoonheid van het zeereservaat zien en filmt hij freedivers tijdens hun ontmoetingen met de verbazingwekkende reacties – of gebrek aan reacties – van de onderzeese inwoners van dit gebied.

Tien dagen lang, vanaf 28 juli 2016, ging een team van bekende eco-ambassadeurs samen met PADI AmbassaDiverTM en onderwatervideograaf Roberto Ochoa op expeditie naar de Galápagos-elanden om bewustzijn te kweken over het belang van bescherming van de zee, om verantwoord eco-toerisme te promoten en om freedivers te filmen tijdens hun duiken met haaien en roggen in het onlangs tot zeereservaat uitgeroepen gebied rond de wateren van de eilanden Darwin en Wolf. De expeditie werd bedacht tijdens de viering van het 70-jarig bestaan van Cressi, waarbij het beste in de duikers en freedivers naar boven kwam: inspiratie voor een duurzame toekomst.

 

GalapagosFoto van Juan Oliphant

De expeditie

“Het doel van de expeditie en de daaruit voortvloeiende film is om een positief bericht over de bescherming van mariene diersoorten te presenteren, en het door middel van duurzame ontwikkelingen naast elkaar kunnen bestaan van de mens en deze soorten”, aldus Ochoa, die niet alleen geïnteresseerd is in het presenteren van de schoonheid en biodiversiteit van de Galápagos=eilanden maar ook in de lokale economie door het promoten van verantwoord ecotoerisme. “Daarom hebben we een dag van de expeditie gewijd aan een speciaal programma voor leerlingen van de plaatselijke scholen, en nog een dag aan het snorkelen in de wateren van Tortuga Bay met 80 kinderen uit de omgeving in de leeftijd van 8-11 jaar. We moeten de jeugd informeren over het belang van duurzame bescherming om een sterke fundering te kunnen bouwen voor toekomstig eco-activisme.”

 

GalapagosFoto van Juan Oliphant

Volgens Ochoa was een van de meest in het oog springende onthullingen van de expeditie de interactie tussen zeediren en freedivers. “Voor veel zeediersoorten was dit de eerste ontmoeting met freedivers. Het leek alsof ze hen beschouwden als een van hen, bewoners van de diepte. Dat kwam waarschijnlijk omdat freedivers anders dan duikers geen geluid produceren. De zeedieren reageerden daarom op een heel andere manier”, legt hij uit. “Het was echt fascinerend om te zien hoe de reacties van de hamerhaaien waren. Ze leken eerder nieuwsgierig dan voorzichtig bij hun ontmoeting met de freedivers, en ze aarzelden niet om op elkaar te reageren. Dat werden werkelijk magische momenten die op film zijn vastgelegd.

 

GalapagosFoto van Roberto Ochoa

Elementen van de film

Tijdens de tiendaagse expeditie maakten de freedivers zo’n vier tot vijf duiken per dag. In totaal werd zo’n 40 uur film gemaakt. Naast de hamerhaaien kunnen de mensen die de film gaan kijken ook zien hoe de freedivers met verschillende andere zeedieren in aanraking komen. Bij het eiland waren walvishaaien, mantaroggen, zeeschildpadden en leguanen te zien. De filmmaker heeft nog een verrassing in petto voor zijn publiek en dat is een spannende. De film werd voor een deel geschoten in een speciaal formaat van 360 graden. Het biedt een soort virtuele werkelijkheid, een panoramische weergave en ervaring voor het publiek. De volledige documentaire zal na afronding breed gedistribueerd worden. Ga naar de website van Roberto Ochoa voor nieuws of lees de blog over hem.

Share This