underwater meditation

Er is veel informatie beschikbaar over de negatieve effecten van stress op het menselijk lichaam en over de positieve effecten van het nemen van rust, meditatie en ‘gewoon zijn’. Het is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Iedereen heeft een druk leven en een volle agenda en daardoor is mediteren voor velen van ons een luxe geworden. Het is niet altijd makkelijk om een rustig plekje te vinden waar je niet gestoord wordt.

Ook al vind je wel zo’n rustige omgeving en heb je de tijd, dan is het nog steeds moeilijk om je hoofd leeg te maken. Je denkt altijd ergens aan: aan je werkdag, aan je verplichtingen en toezeggingen, of hoe je nog ergens tijd vrij kunt maken om wat tijd met je vrienden door te brengen. Daarom heeft duiken een voordeel: je hoeft je niet in te beelden om op een ‘prettige plaats’ te zijn – daar ben je al. De telefoon gaat onderwater niet. Je kan je e-mail onderwater niet lezen en je hoeft je niet in allerlei bochten te wringen om je los te maken van de echte wereld – dat heb je onderwater al gedaan.

Er zijn talrijke methoden voor succesvolle meditatie maar ze draaien allemaal om één ding: ademhalen. Beheerst en op een relaxte manier ademhalen. Door je te richten op je ademhaling word je je meer bewust van jezelf, meer gefocust en meer relaxt. Op een goede dag gaat dat gemakkelijk maar op een stressvolle dag is het moeilijk om dat knopje om te zetten. Vaak is dat omdat je, hoewel je je in een stille ruimte bevindt en hoewel je het zelf wilt, je hebt het gewoon te druk. Duiken geeft je geest rustige alternatieven om je te richten op dingen als het zeedieren, koraal, en de onderwaterwereld. Je bent je er gelukkig ook van bewust dat je telefoon niet af zal gaan, of dat je een piepje hoort van weer een nieuwe e-mail.

Als duiker begrijpen we de oefening van het ademhalen – langzaam en gestaag. Door dit ademhalingspatroon toe te passen, verbeteren we niet alleen ons vermogen om uit te trimmen en onze algehele duikbeleving, maar we krijgen er ook een meer relaxte lichaam en geest van. Zelfs het ritmische geluid van onze bellenbaan als we uitademen draagt bij aan een meer relaxt gevoel. (Als je de ademhalingstechnieken en het uittrimmen optimaal wilt leren toepassen, vraag bij je duikcentrum dan naar de cursus PADI Peak Performance Buoyancy Specialty).

underwater meditation

Wat is het voordeel van ‘onderwatermeditatie’?

Meditatie is goed voor het geestelijk welzijn, voor de kwaliteit van leven en voor onze gezondheid. Een belangrijk voordeel van meditatie is dat het de bloeddruk verlaagt waardoor het risico op een hartaanval of beroerte wordt verkleind. Door middel van regelmatige meditatie worden de stressniveaus verlaagd en verbetert het vermogen om met problemen en moeilijke situaties om te gaan. Medische onderzoeken hebben uitgewezen dat door het verlagen van het stressniveau we ook onze relaties, concentratie, slaappatronen, algeheel welzijn, positiviteit en geluk verbeteren.

Als deze dingen je niet ertoe bewegen direct je duikpak uit de kast te halen, dan zijn er nog meer voordelen aan meditatie. Dit zijn: versterken van het immuunsysteem, ouderdomsvertraging, langere levensverwachting, verminderd risico op depressie en verslaving aan bijvoorbeeld nicotine, alcohol of drugs en verminderd risico op paniekaanvallen en hoge bloeddruk.

Hoe kan het dat je met meditatie zulke vergaande positieve effecten kunt bereiken? Het grootste voordeel, en dat is het punt dat ons het meest raakt, is dat meditatie leidt tot een algeheel meer gebalanceerd en rustiger bestaan.

Dus als je klaar bent voor jouw volgende duik/meditatiesessie, kijk dan eens wat het PADI-duikcentrum bij jou in de buurt te bieden heeft.

 

 

Share This