padi-divemaster-course

Ik had het met Brian over waarom hij PADI Professional is geworden Hij zit al een tijdje in de duikbranche en we hebben de laatste twintig jaar regelmatig samengewerkt. Hij is echt een man met wie je ideeën kunt uitwisselen. We waren op zoek naar een korte en bondige manier om de waarde van het zijn van PADI Pro over te kunnen brengen. We hadden veel om over te praten, vooral omdat we net bezig waren met de evaluatie van een divemaster-cursus.

Dit was een zeer divers groepje divemaster-kandidaten. Beroepsmatig en voor hobby, jong en oud, mensen met een gezin en alleenstaanden. Nadat we de laatste opdrachten voor de cursus hadden gedaan, konden we met zekerheid zeggen dat ze het allemaal goed hadden gedaan en een mooie ervaring hadden opgedaan via een uitdagend programma; de duikomstandigheden in het vroege voorjaar droegen daar aan bij.

De redenen waarom zij de cursus hebben gedaan en PADI-lid zijn geworden, liepen nogal uiteen.

Istvan vertelde dat hij DM wilde worden om “meer te weten te komen over hoe hij niet alleen voor zichzelf kon zorgen maar ook anderen kon helpen. Het heeft me zoveel extra ervaring en kennis opgeleverd die in sommige situaties zeer waardevol kunnen zijn. Ik denk ook dat ik door Divemaster te zijn geworden een leiderschapsrol op me kan nemen, en dat helpt me ook in mijn dagelijkse leven, niet alleen bij het duiken maar ook op het werk.”

PADI Divemaster

Christina zei: “ik heb altijd al willen reizen en eens in een warm land willen wonen, en er op uit willen gaan. Nadat ik mijn eerste duik had gemaakt, een Discover Scuba-duik, wist ik meteen dat duiken echt iets voor mij is. Deze sport opent voor mij de deuren naar het kunnen reizen en kunnen werken op allerlei plekken in de wereld.” Ze werkt nu freelance, wat op zich problemen kent omdat het onregelmatig werk is. Soms heeft ze een paar maanden geen werk. Voor haar is het worden van DM en PADI-lid de eerste stap om dat soort gaten te dichten, en het kantoorwerk dat ze doet te verminderen. En hopelijk is het een manier om te kunnen reizen en haar levensstijl te leiden op de manier zoals ze het altijd heeft gewild: “Ergens waar het lekker warm is, waar het water blauw is, en omringd zijn door de zee. [Als PADI Divemaster] kan ik nu diegene zijn die de weg vrijmaakt voor andere mensen die nog aan het leren zijn.”

Mark vertelde mij dat toen hij begon met duiken, hij er nooit aan had gedacht om nog eens een brevet op professional-niveau te halen. “De kwalificatie Master Scuba Diver klonk leuk, en ik dacht dat zoiets voor mij wel het hoogst haalbare zou zijn. Toen ik echter met de vervolgcursussen verder kwam, zag ik pas echt de waarde in van het opbouwende en modulaire PADI-systeem. De Divemaster-cursus was voor mij een perfecte gelegenheid om verder te komen op het persoonlijke vlak dat ik zou willen bereiken. Ondanks het feit dat ik aan de cursus begon met het idee dat ik er veel van op zou steken, zowel qua persoonlijke vaardigheden als zelfvertrouwen, bleek alles echt ver boven verwachting.”

Go Pro - Divemaster

Tenslotte waren Brian en ik het er over eens dat ondanks al die verschillen er ook een gemeenschappelijke rode draad in alle verhalen zit:  De leiderschapsrol van Istvan, de nieuwe kansen voor Christina, en de persoonlijke talenten en het zelfvertrouwen van Mark. Misschien zeggen deze dingen wel de belangrijkste reden van allen om PADI Pro te worden en te blijven: persoonlijke talenten ontwikkelen en zelfvertrouwen opbouwen om een gerespecteerde duikleider te worden die andere mensen kennis kan laten maken met de duiksport.

Meer informatie over hoe je PADI Divemaster kunt worden vind je op padi.com.

Share This