Door gastblogger Lowri James

Becoming PADI Master Scuba Divers - Enriched Air Diver

Het worden van PADI Master Scuba Diver bij Cyprus Diving Adventures was iets wat Oli en ik heel graag wilden. Niet alleen bereikt slechts twee procent van de duikers dit niveau maar het zou ook mooi samenkomen met ons streven om PADI Divemaster te worden. Hierdoor zouden we op onze weg naar PADI Professional meer ervaring kunnen opdoen in verschillende vormen van duiken. Nadat we in 2014 al onze specialty Deep Diver hadden gedaan en  Rescue Diver waren geworden, besloten we om nog vier andere specialty’s te gaan doen die goed van pas zouden komen op onze duikopleidingenreis.

Enriched Air Diver (Nitrox)

Dit is een eendaagse cursus waar we de vele voordelen te weten kwamen van ademen met verrijkte lucht: een mengsel van lucht met een hogere concentratie zuurstof – bekend onder de naam Nitrox. Als je bent gebrevetteerd als verrijkte-luchtduiker, kun je je voordeel doen met langere ‘niet-decompressietijden’, wat betekent dat je langer op diepte kunt blijven. Dat is voor sommige dieper gelegen duikstekken een groot voordeel, en ook als gedurende meerdere dagen meerdere duiken wilt maken.  Twee duiken maken met Nitrox/verrijkte lucht is optioneel tijdens de cursus maar wordt ten zeerste aanbevolen.  We hebben al een aantal malen met Nitrox gedoken en hebben de voordelen ervan gemerkt, vooral bij duiken op enkele mooie duikstekken hier bij Cyprus zoals het eiland St. George in Latchi en Zenobia in Larnaca.

Underwater Navigator

Met deze cursus maak je grote stappen in het vergroten van je zelfvertrouwen onderwater. Je leert hoe je je weg kunt vinden op verschillende duikstekken met gebruik van een combinatie van kompas en natuurlijke navigatie.  De cursus beslaat een of twee dagen en in drie duiken leer je hoe je een kompas moet gebruiken, afstanden die je onderwater aflegt kunt inschatten, en hoe je een bepaalde positie of een voorwerp kunt markeren en weer kunt terugvinden. Iets waar Oli en ik nu erg veel plezier aan beleven is het ontdekken van voor ons onbekende duikstekken. We brengen onze vaardigheden in de praktijk. Als we bepaalde oriëntatiepunten weer terug weten te vinden zijn we ervan verzekerd dat de navigatie in orde is!

Becoming PADI Master Scuba Divers - Search and Recovery

Search and Recovery Diver

Tijdens deze tweedaagse cursus die vier duiken beslaat leer je hoe je meerdere voorwerpen kunt zoeken en bergen. Je leert verschillende zoekpatronen aan, die variëren naar gelang de grootte van het voorwerp.  We hebben ook geleerd hoe je verschillende knopen kunt leggen en hoe je een hefballon gebruikt om zwaardere voorwerpen naar de oppervlakte te brengen.  Het gaf heel veel voldoening om een zoekpatroon uit te voeren en uiteindelijk het voorwerp dat Steve, onze instructeur, had verstopt terug te vinden.  Het gebruik van zo’n hefballon en allerlei andere onderdelen uit verschillende cursussen zorgt ervoor dat je duikvaardigheden, uittrimmen en positie in het water verbeteren.

Becoming PADI Master Scuba Divers - Night Diver

Night Diver

Al meerdere keren hadden we gedoken bij Cynthiana, een prachtige duikstek in Paphos. Maar toen we daar een nachtduik gingen maken hebben we gemerkt dat dit een hele andere en spannende ervaring was.  Door deze cursus die uit drie duiken bestaat, konden we een voor ons volledig nieuwe onderwaterwereld betreden. We leerden hoe we onze duiklampen het beste konden gebruiken.  Ook communicatie en navigatie wordt anders als je in het donker gaat duiken, dus ook dit onderdeel kwam aan de orde.  En tegelijkertijd zie je hoe het onderwaterleven in het donker verandert.

Het voelde heel speciaal om deze hoogste kwalificatie in het recreatief duiken te behalen, en het gaf veel voldoening om die vijf specialty’s gedaan te hebben en te weten dat we nu meer ervaren duikers zijn.  Of je er nu voor kiest om je reis in de wereld van professioneel duiken te gaan maken of niet, wij vonden het zeker de moeite waard om PADI Master Scuba Diver te worden.

Share This