Door gastblogger Lowri James

Underwater world

Wanneer je afdaalt onder het wateroppervlak, word je verwelkomd in een wereld die vol zit met kleur, leven en schoonheid.  Als duiker is het je plicht om deze wereld met zoveel mogelijk respect en voorzichtigheid te betreden. Want wij zijn in feite ambassadeurs voor bescherming van de wereldzeeën.  In onze oceanen komen ruim een miljoen bekende soorten planten en dieren voor, en er zijn naar schatting nog zo’n negen miljoen soorten die nog ontdekt moeten worden.  Het leven van een duiker is er zeker een van ontdekken en verkennen.

Ik heb het geluk gehad om tot nu toe in mijn duikleven te mogen duiken op meer dan bijzondere plekken, van ondergelopen steengroeven in Wales tot aan duiken met manta’s in Indonesië. Op elke plek is er wel iets dat voor duikers aantrekkelijk is. Zo zal ik nooit mijn allereerste buitenwaterduik vergeten in een prachtige haven in het westen van Wales. We zagen daar grote krabben over de zeebodem lopen; ik had die beesten nog nooit in hun natuurlijke omgeving gezien.  Voor mijzelf geldt dat ik veel ontzag heb voor alles wat zich onderwater bevindt, en voor hoe het eruit ziet – al die soorten, afmetingen en kleuren, en al die verschillende levensvormen die zich zo perfect hebben aangepast aan hun omgeving.  Je kan ergens honderden duiken maken en nog steeds iets nieuws zien, en soms op een onverwacht moment.

Underwater world - Wreck diving

Door mijn interesse in geschiedenis vind ik het leuk om voordat ik ergens ga duiken iets over de historie van die plek te weten te komen, vooral als het een scheepswrak betreft.  Het is spannend om op zo’n historische plek te duiken, en iets te bekijken dat ooit aan de oppervlakte heeft gevaren, en dat nu een schuilplaats biedt aan het onderwaterleven. Dat betekent dat zo’n schip op een bepaalde manier nog steeds leeft.

Het feit dat ik nu werkzaam ben in de duikbranche betekent voor mij dat een droom werkelijkheid is geworden. Ik heb er veel plezier in om andere mensen iets te leren over de zee en over het belang die te beschermen.  Het geeft ongelooflijk veel voldoening als je ziet hoe mensen hun eerste duik beleven, en hoe verbaasd ze zijn over wat er allemaal te zien is.  Ik ben heel consequent in het doorsnijden van vislijnen die onderwater vast zijn komen te zitten, afval op te pakken dat ik onderwater tegen kom, en ervoor te zorgen dat ik als onderdeel van een grote groep ambassadeurs van de zee – als is het maar op hele kleine schaal – een bijdrage lever aan het beschermen van die prachtige omgeving waar ik elke dag in duik.

Elke duiker heeft wel iets waar hij heel veel passie voor heeft, of het nu scheepswrakken, onderwaterlandschappen, onderwaterleven of al deze dingen tezamen zijn.  Wat de reden ook mag zijn, het is een voorrecht om 71% meer van de wereld te mogen verkennen dan degenen die zich niet in het diepe blauw wagen.

“De zee beroert het hart, inspireert de verbeelding en brengt eeuwige vreugde aan de ziel”.  Robert Wyland

 

Lees meer over hoe ook jij in actie kunt komen tegen afval in zee op de Project AWARE website.

Share This