De AWARE-week is voorbij maar de bedreigingen voor de zeeën, waterwegen en voor het onderwaterleven bestaan nog steeds. Gelukkig verkeren duikers in de unieke omstandigheid om te helpen de onderwaterwereld te beschermen en te behouden. Door elke duik te laten tellen “nee” te zeggen tegen het gebruik van wegwerpartikelen van plastic  en door berichten over beschermingsactiviteiten te delen, kunnen duikers positieve verandering promoten.

 

Laat elke duik meetellen
Neem een netje mee om afval dat je tijdens je duik tegenkomt in te verzamelen, en doe verslag over wat je hebt aangetroffen via de gebruiksvriendelijke Dive Against Debris® -app. Elk verslag is waardevol voor pleitbezorgers voor bescherming van de zee.

Afval dat zwaarder weegt dan 4 kilo/ 10 lbs moet met een hefballon worden opgehesen. Als je zware spullen oppakt en meeneemt, dan ben zelf je niet meer goed uitgetrimd en loop je het risico op een onbeheerste opstijging als je het voorwerp laat vallen. Werken met hefballonnen vereist speciale training. Vraag je PADI®-instructeur om meer informatie over de PADI-specialty Search & Recovery (Zoeken en Bergen).

Een duikersmes is nog zo’n handig hulpmiddel voor eco-bewuste duikers. Gebruik het mes om visnetten te verwijderen en om jezelf te beschermen tegen verstrikking. Kies een mes met een botte punt. Zo kun je jezelf niet per ongeluk verwonden of je duikuitrusting beschadigen. Zo’n mes is ook beter om dingen mee los te wrikken.

Lees verder over noodzakelijke duikuitrustingstukken voor natuur- en milieubeschermers.

Ervaar de wateromgeving op verantwoorde wijze
Als je de onderwaterwereld aan het verkennen bent, zorg er dan voor dat je de do’s en don’ts van interactie met onderwaterleven opvolgt. Dr. Claire Petros was tijdens de AWARE-week in 2018 te gast bij het LUX Underwater Festival en gaf daar advies over duiken en snorkelen met zeeschildpadden. Zij herinnert duikers eraan dat respectvolle interactie stress bij dieren vermindert, en hun leven kan verlengen zodat wij meer tijd met de dieren kunnen doorbrengen.

marine life interactions

 

Volg de beschermers van de zee en deel hun berichten
Ook als je geen duiker bent, kun je pleitbezorger worden voor positieve verandering.  Blijf op de hoogte door het volgen van Project AWARE® op Facebook en Instagram en door hun berichten te delen. Je kan ook beschermers volgen die een passie hebben voor specifieke onderwerpen zoals: Cristina Zenato de haaienfluisteraar, het Rigs2Reef team Blue Latitudes, of “her deepness” Sylvia Earle’s non-profit Mission Blue op Instagram, of volg haar op Facebook.

Zeg nee tegen plastic wegwerpartikelen
Sluit je aan bij duizenden mededuikers die plechtig hebben beloofd “nee” te zeggen tegen het gebruik van plastic wegwerpartikelen zoals plastic tasjes, rietjes en flesjes. Als je al deel uitmaakt van deze bewegeing, deel dan deze link met vrienden, kennissen en familieleden, en nodig ze uit om de belofte te doen. Samen kunnen we zorgen voor een schonere oceaan.

Steun Project AWARE
Steun de inspanningen van Project AWARE door middel van een eenmalige of periodieke donatie. Of vier een persoonlijk succes door het creëren van een fundraising challenge. Jouw fondsenwervingsactie kan gelinkt zijn aan een sportief evenement of zelfs aan een verjaardag of jubileum. Als je geen donatie kunt doen, maak dan een duik met een 100% AWARE Partner-duikcentrum of -instructeur. Deze toegewijde personen en bedrijven kiezen ervoor bij elk duikbrevet dat zij uitschrijven de bescherming van de oceanen te ondersteunen.

 

project aware dive against debris specialty

 

Op zoek naar meer manieren om bescherming van onze zeeën te helpen? Lees meer over Project AWARE’s Dive Against Debris-specialty.

Share This