Het is bijna traditie. Elk jaar in januari nemen we ons voor om gezonder te eten, om minder achter de computer te zitten, je autobanden op tijd te wisselen, en nog veel meer van dat soort dingen. Maar tegen de tijd dat het februari wordt, zijn we al die goede voornemens alweer vergeten. Hoe komt dat? Omdat de meeste goede voornemens echte wensen zijn, of dingen die we zouden moeten doen in plaats van dingen die uit ons hart komen. Door de dagelijkse sleur verdwijnen die voornemens al snel naar de achtergrond.

Laten we dit jaar breken met de traditie en onze passie voor duiken en voor de onderwaterwereld inzetten om enkele echte goede voornemens te zoeken. Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat wanneer het erop aankomt en mensen zich toeleggen op echt belangrijke voornemens voor iets waar ze echt om geven, ze ook daadwerkelijk iets voor elkaar krijgen. Zij bewijzen dat de Amerikaanse filosoof William James gelijk had toen hij zei: “Handel alsof datgene wat jij doet verschil maakt”. Dat is namelijk zo.”

Omdat wij allemaal verschillend denken en allemaal verschillende talenten hebben, verschilt hetgeen waar jij het meest van houdt misschien van hetgeen waar ik van hou – en dat is prima want er is veel nodig om een positieve verandering in gang te zetten. Maar uiteindelijk heeft elke strijd die we aangaan te maken met natuur, andere mensen, onszelf en vaak een combinatie hiervan.

Natuur

In eerdere blogs heb ik het gehad over hoe duikers al verschil maken wat betreft de talrijke bedreigingen van onze zeeën. Problemen die zich op wereldwijde schaal voordoen kunnen overweldigend lijken maar deze duikers tonen aan dat we ze aankunnen en zeer zeker verschil kunnen maken als we hun geheim kennen – zij denken niet groot en breed. Zij denken klein en diep. Ze pikken kleine, gerichte dingen uit die overweldigende hoeveelheid problemen, zoals terugdringen van het gebruik van plastic rietjes of door campagne te voeren voor een lokale duikstek als hoopgevende duikstek of beschermd watergebied, en gaan daar volledig voor.  Meedoen aan schoonmaakacties, als vrijwilliger meedoen bij niet-wetenschappelijke onderzoeken, koraal kweken. . . De lijst is lang, het is zeker niet altijd makkelijk maar het is te doen. Dus aangezien niemand in zijn eentje de oceanen kan redden, zullen we het samen moeten doen. Met miljoenen tegelijk aan belangrijke dingen werken. Ideeën nodig? Start hier.

Andere mensen

Je weet dat duiken levens verandert. Anders zou je dit nu niet lezen. Het is een krachtig hulpmiddel om positieve sociale verandering in gang te zetten. Het inspireert mensen op een creatieve manier, helpt sociale grenzen te doorbreken en – nog belangrijker – zorgt voor actieve ambassadeurs voor de zee. Zoals ik in mijn vorige blog al zei, duiken is een aanzienlijke genezende kracht.

Duiken is ook een bijzondere activiteit waarbij een doorgewinterde pro samen met een beginnende duiker kan optrekken en dan allebei daadwerkelijk een geweldige duik ervaren (probeer dat eens bij een potje tennis). Duiken brengt families en vrienden samen, overbrugt cultuurverschillen (onder water spreken we allemaal dezelfde taal) en brengt teamwerk en zelfdiscipline met zich mee.

“Je kan iemand niet veranderen”, aldus de Amerikaanse schrijver Roy T. Bennett, “maar je kan wel de reden zijn van waarom iemand verandert”. Zoek uit hoe je die reden kunt worden. Stel een doel om elke week (of elke dag!) iemand te vertellen waarom jij duiken zo leuk vindt, en als ze dat wat lijkt, vertel ze dan hoe ze kunnen beginnen. Duiken helpt ons betere mensen te worden, en als je dat niet deelt dan is dat nogal egoïstisch vind ik.

Onszelf

Laat jouw “echte” goede voornemen om vervolgcursussen te blijven volgen niet los want dat is iets wat je gewoon graag wilt doen. Bekijk het als volgt: Als jij er zin in hebt om andere mensen de schoonheid – of de verwoesting – van de onderwaterwereld te laten zien, zou leren fotograferen onderwater daar dan bij helpen? Als je in koud water duikt om afval te verwijderen, zou dat dan beter gaan als je leert duiken met een droogpak? Als je invasieve soorten en inheemse soort wilt kunnen herkennen,  zou een cursus visidentificatie dan helpen? Aangepast duiken om het plezier van het duiken te kunnen delen met mensen met een beperking? Als je in de ultieme positie wilt verkeren om andere mensen te leren duiken, kijk dan eens Divemaster, Assistant Instructor en PADI® Open Water Scuba Instructor. En denk verder duiken alleen – reanimatie en eerstehulp kunnen een enorm groot maken voor iemand, waar dan ook, en een nieuwe taal leren kan ervoor zorgen dat je voor meer mensen en culturen een ambassadeur voor de zee kunt zijn. Het maakt niet uit hoeveel we hebben bereikt of hoeveel we weten, er is altijd weer iets meer te doen en te leren. De grote Spaanse schilder Pablo Picasso heeft ooit gezegd: “ik doe altijd iets wat ik nog niet kan, zodat ik kan leren om het te doen”. Goed advies:

Als we onbenullige goede voornemens vervangen door echte toewijding voor het goede doel, dan volgt hier nog een citaat Rob Siltanen, advertising executive achter een van de meest succesvolle campagnes van Apple zei ooit:

De mensen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, zijn de mensen die dat ook doen.

Dr. Drew Richardson
PADI President & CEO

Share This