Om actie in gang te zetten om de oceaan te verkennen en te beschermen, is Mission Blue bezig ondersteuning van het publiek te werven voor een wereldwijd netwerk van zeereservaten. Een van de ongelooflijk inspirerende partners van Mission Blue is de zeebeschermer en ambassadeur van de oceaan die geboren en getogen is in Italië. Haar verhaal om golven van verandering te creëren als het om wereldwijde bescherming van de oceanen gaat, inspireert jou hopelijk ook om op je eigen manier een positieve verandering in gang te zetten!

V: Waar komt jouw fundamentele verbinding met de oceaan vandaan?

A: Als kind al werd ik verliefd op de zee. Ik denk dat het gevoel van vrijheid in de natuur aanzienlijk heeft bijgedragen aan mijn ontwikkeling tot gepassioneerde beschermer van de zeeën. Vroeger verbleven we zo’n twee maanden op het mooie eiland Sardinië, waar ik me een voelde met de natuur. We liepen op blote voeten, klommen op de rotsen en zwommen en speelden de hele tijd in de zee.

Mariasole Bianco Ocean Conservationist

V: In 2009 heb je een Bachelor-graad behaald in Management en Bescherming van de mariene
omgeving, en in 2012 heb je een Master-graad behaald in  Protected Area Management. Wat was het belangrijkste dat je door je sutdies hebt kunnen bereiken ten aanzien van bescherming van
de zeeën?

A: Ik denk dat het meest waardevolle dat ik heb kunnen doen is dat er een oplossing is! Door mijn studies ben ik een bewuste wetenschapper geworden, me bewust van de kwetsbaarheid van de mariene omgeving maar ook van de grote bijdrage die Marine Protected Areas (MPA’s) kunnen bieden bij het helpen herstellen van de gezondheid en biodiversiteit in de oceanen.  Ik heb me ook gerealiseerd dat het onze verantwoordelijkheid  als mariene wetenschappers is om op een effectieve en betrokken manier te communiceren over wat het belang is van biodiversiteit en bescherming, milieuproblemen en, vooral welke oplossingen er zijn.

Mariasole & Sylvia

V: Op dit moment is er een aangewezen hotspot van Mission Blue in Italië: Grotte di Ripalta. Waarom is het belangrijk om zulke mariene ecosystemen in Italië te beschermen?

A: Tot nu toe is nog geen 1% van de Italiaanse territoriale wateren volledig beschermd gebied. Italië heeft zo’n 8000 kilometer aan kustlijn en onderwaterlandschappen van ongekende schoonheid, en deze vertegenwoordigen een onschatbare bron van biologische diversiteit.

Wij hebben MPA’s nodig om de mariene habitatten en het leven dat daardoor mogelijk is te beschermen , door menselijke activiteit te reguleren om mensen in staat te stellen de gebieden te gebruiken op een manier die niet schadelijk is voor het milieu. Een MPA die op effectieve wijze wordt geleid kan heel goed bijdragen aan het herstel en aanvulling van onze mariene bronnen.

Mariasole PADI Divemaster

V: Hoe helpt het kunnen ontdekken van de onderwaterwereld als PADI Divemasster bij het inspireren van je activiteiten voor bescherming van de zee?

A: Voor mij heeft het echt het verschil gemaakt. Toen ik op Sardinië mijn eerste duikbrevet had behaald, voelde ik me overweldigd en getuige van de wonderen der natuur toen ik ontdekte wat zich daar onder de waterspiegel bevindt. Maar ik begon ook te begrijpen ook hoe kwetsbaar de zee is. De plaats waar ik al mijn duikcursussen heb gedaan is dicht bij een van de best beheerde MPA’s in Italië: De MPA Tavolara Punta Coda Cavallo waar ik een andere zee heb gezien, waar het wemelt van het leven in zee. Deze ervaring deed mij realiseren dat ik iets wilde doen aan bescherming van de natuur en het milieu, en onderzoek wilde doen voor de MPA’s.

V: In 2013 hebben we Worldrise opgericht, een non-profitorganisatie die projecten ontwikkelt en promoot voor bescherming van de mariene omgeving. Waarom is betrokkenheid van jongeren bij bescherming van de zee zo’n speciaal onderdeel van Worldrise en jou?

A: De generatie jongeren is in de hele geschiedenis van de mensheid nog nooit zo groot geweest als nu. Als ze de kans krijgen, kan de jeugd niet alleen grote vraagstukken aan de kaak stellen, maar zijn ze ook in staat om oplossingen te creëren die voor verandering kan zorgen voor elke leeftijdsgroep en elke sector of maatschappij. Worldrise is het product van passie en toewijding van een groep jonge individuen met verschillende achtergronden, die hebben besloten hun expertise aan te wenden voor bescherming van de zee.

Mariasole Bianco World Rise Mission Blue Partner

V: Wat is jouw ultieme doel voor de zee en onze connectie ermee als mens?

A: Mijn dagelijkse doel is om mijn deeltje bij te dragen aan bescherming van de zee. Onlangs had dit veel te doen met educatie van mensen, en ze helpen om weer een band met de zee, waar we van afhankelijk zijn, op te bouwen. Mijn ultieme doel is om tijdens mijn leven te kunnen zien welke positieve veranderingen er zijn op een meer beschermde zee en dan zal ik kunnen zeggen dat ik daar ook aan heb bijgedragen.

Wij hebben net als Mariasole Bianco en Sylvia Earle als duikers kennis over de schoonheid en de kwetsbaarheid van de onderwaterwereld. Ook hebben wij de mogelijkheid te pleiten voor meer bescherming van de zee waar we zo gek op zijn. Leer hier hoe PADI en Mission Blue hun krachten hebben gebundeld om ondersteuning voor Hope Spots aan te wakkeren. Je kan ook meer te weten komen over de non-profitorganisatie van Mariasole, Worldrise en over manieren waarop je betrokken kunt raken bij activiteiten om wereldwijd jongeren bij bescherming van de zeeën te betrekken.

Share This