Volgens Smithsonian (een Amerikaans onderzoeksinstituut) zijn er nu 2.270 waterdiersoorten geregistreerd als bedreigd. Elk van deze diersoorten speelt een cruciale rol in de habitat, maar vanwege druk op het milieu door bijvoorbeeld visserij, vervuiling of door andere oorzaken, worden deze dieren nu met uitsterven bedreigd.

Als duikers verkeren wij in de unieke positie om deze dieren te kunnen zien en te helpen. Door naar bestemmingen af te reizen waar deze bedreigde dieren leven, geef je de dieren geldelijke waarde zolang ze in leven zijn. In veel gevallen kun je ook zeereservaten en niet-wetenschappelijke programma’s steunen waarbij gewerkt wordt aan bescherming van kwetsbare soorten.


dive with mantas in Socorro

1. De Revillagigedo-eilanden, Mexico

De Revillagigedo-eilanden (ook bekend als de Socorro-eilanden) in Mexico staan bekend om de grote pelagische vissen. Van dolfijnen en walvishaaien tot aan bultruggen en hamerhaaien, deze afgelegen eilanden zijn de droom van veel duikers. Een dier in het bijzonder is hier vrij gemakkelijk te vinden, hoewel ze in het algemeen niet veel voorkomen. Dat is de reuzenmanta (Mobula birostris). Het dier staat op de lijst van bedreigde diersoorten. Het is een prachtig wezen met een “spanwijdte” tot 7 meter (23 voet) en is een van de grootste vissen op aarde. Wil je deze wonderlijke dieren tijdens je duik zien? Spring dan aan boord van een liveaboard naar de Revillagigedo-eilanden.

 • Bedreigd zeeleven: Reuzenmanta’s, hamerhaaien en meer
 • Best reistijd: November t/m mei

diving with whale sharks in the maldives

2. Malediven

De Malediven zijn een paradijs dat zijn weerga niet kent. Het bestaat uit eilanden omringd door wit zand en gelegen in helder turkoois water. Het is voor zowel mensen als zeedieren een oase. Dit land is een van de beste landen in de wereld om te zwemmen en duiken met walvishaaien (Rhincodon typus), de grootste vissoort dat in zee voorkomt. Sinds 2016 staan walvishaaien genoteerd op de lijst van bedreigde diersoorten van het IUCN, als gevolg van ontvinning, overbevissing en bijvangsten. Natuurlijk kun je, als een liveaboard of een verblijf in een duikresort op de Malediven bij jou niet in de planning zit, deze enorme haaien ook bewonderen bij  Isla Mujeres in Mexico, de Galapagos-eilanden in Ecuador en bij Cenderawasih-baai in Indonesië.

 • Bedreigd zeeleven: Walvishaaien, hamerhaaien en meer
 • Best reistijd: Het hele jaar door.

diving with penguins in the galapagos

3. Galapagos Eilanden, Ecuador

Als je ooit een logboek van een duiker hebt gezien die naar de Galapagos-eilanden is geweest, dan vind je daar vast een opsomming van bedreigde diersoorten. Tijdens welke liveaboard dan ook, kun je walvishaaien, Galapagos-pinguïns, Galapagos-zeeleeuwen, zeeleguanen, groene zeeschildpadden, lederschildpadden en geschulpte hamerhaaien tegenkomen. Al deze soorten worden in hun bestaan bedreigd, en dat is nog maar een overzicht van dieren die ten minste gedeeltelijk in het water leven. Aan land kun je ook bedreigde reuzenschildpadden zien, en een veelheid aan andere fauna.

 • Bedreigd zeeleven: Galapagos-pinguïn, haaien, zeeschildpadden en meer.
 • Best reistijd: Juni t/m december

monk seals in hawaii scuba diving

4. Hawaï, VS

Op Hawaï leven negen zeedieren die momenteel beschermd worden door de Amerikaanse wet Bedreigde Soorten, namelijk groene zeeschildpadden,  onechte karetschildpadden, Hawaïaanse monniksrobben, bultruggen, potvissen, vinvissen, blauwe vinvissen en Noordse vinvissen. Ofschoon je niet met al deze dieren kunt duiken, kun je wel regelmatig zeeschildpadden onder water tegenkomen. En als je geluk hebt, kun je tijdens de boottocht naar de duikstekken in de maanden januari, februari en maart bultruggen spotten. Hawaïaanse monniksrobben kun je ook aan land zien, hoewel menselijke interactie met deze endemische robben ontmoedigd wordt.

 • Bedreigd zeeleven: Hawaïaanse monniksrobben, zeeschildpadden en meer.
 • Best reistijd: Januari t/m maart

diving with hammerhead sharks in cocos island

5. Cocos-eiland, Costa Rica

Wel eens gehoord van de hamerhaaiendriehoek? De driehoek die wordt gevormd door Malpelo in Colombia, de Galapagos-eilanden in Ecuador en Cocos-eiland in Costa Rica, is de beste plek ter wereld voor het spotten van de bedreigde geschulpte hamerhaai. In het bijzonder Cocos-eiland staat hoog op veel het verlanglijstje van haaienliefhebbers. Hier hebben hamerhaaien de eigenaardige gewoonte om ’s nachts solitair te jagen en overdag in grote scholen samen te zwemmen. Voor duikers die het geluk hebben om naar deze afgelegen bestemming af te reizen, is dat een waar spectacel.

 • Bedreigd zeeleven: Geschulpte hamerhaaien
 • Best reistijd: Juni t/m december

diving with napoleonfish in pohnpei

6. Pohnpei, Federale staten van Micronesië

Het wordt niet heel vaak bezocht maar Pohnpei is een waar paradijsje in de Stille Zuidzee. Dit eiland, onderdeel van de federale staten van Micronesië, ziet er weelderig groen uit en de riffen in het kristalheldere water zijn nauwelijks aangetast. Haaien en manta’s, waaronder de zeldzame zwarte manta, maken hier veelvuldig hun verschijning. Daarnaast kun je de bedreigde napoleonvis tijdens je duik langs het rif tegenkomen, evenals de bedreigde groene zeeschildpadden en scholen kwetsbare bultkoppapegaaivissen.

 • Bedreigd zeeleven: Napoleonvissen, zeeschildpadden en meer.
 • Best reistijd: April t/m november

diving with dugong in egypt

7. Marsa Alam, Egypte

Hoewel ze geen bedreigde soort zijn, blijven dugongs en hun familieleden de zeekoeien – ofwel manatees –  kwetsbaar als het om uitsterven van de soort gaat, aldus de IUCN. Bebouwing aan de kust en vervuiling van het water zijn de belangrijkste redenen waarom deze dieren in aantallen van hun populatie achteruitgaan. Toch zien duikers nog regelmatig dugongs, dankzij de ondiepe wateromgeving waarin de dieren leven. Vooral bij Marsa Alam komen ze regelmatig voor, en duikers willen deze walrusachtige beesten maar al te graag zien en reizen dan ook af naar de Rode Zee voor hun volgende duikavontuur.

 • Bedreigd zeeleven: Dugongs
 • Best reistijd: April t/m juni en september t/m november

diving with turtles in sipadan malaysia

8. Sipadan, Maleisië

Sipadan ligt pal voor de kust van Maleisisch Borneo en is een van de beste plekken op aarde om te duiken met bedreigde zeeschildpadden. Op een doorsnee duik kun je hier wel 20 tot 30 bedreigde groene zeeschildpadden en ernstig bedreigde karetschildpadden tegenkomen. Je hebt hier ook een echt natuurlijk kerkhof voor zeeschildpadden in een grote op aanzienlijke diepte. Houd gepaste afstand als je deze gracieuze dieren op je duik tegenkomt en laat ze rustig hun eigen schildpaddendingen doen.

 • Bedreigd zeeleven: Groene zeeschildpadden en karetschildpadden
 • Best reistijd: April t/m november

diving with endangered species in Antarctica

9. Antarctica

Duiken in Antarctica is echt iets dat je wel moet aandurven. Als je daar je hoofd onder water steekt, dan weet je dat dit een deel van de oceaan is waar maar weinig andere mensen zijn geweest. IJsbergen doemen ineens op, en krabben, kreeften, kwallen, anemonen en zachte koralen bevolken de wateren onder de zeespiegel. Als je als duiker geluk hebt, kun je onderwater ook pinguïns, pelsrobben of zelfs een zeeluipaard te zien krijgen. Daarnaast moet je, eenmaal weer aan boord van het schip, kijken of je de bedreigde blauwe vinvis ziet. Als dit voor jou een betoverende bestemming op een liveaboard lijkt, weet dan dat het steeds makkelijker wordt om de zuidpool te bezoeken, dankzij de vele liveaboard-schepen die daarnaartoe gaan.

 • Bedreigd zeeleven: Blauwe vinvissen
 • Best reistijd: November t/m maart

Als je er klaar voor bent om een duik te maken met bedreigde zeediersoorten, neem dan contact op met een PADI-duikcentrum of -resort.

Share This