Sinds de Tweede Wereldoorlog is COVID-19 de eerste crisis die bij bijna iedereen op de wereld toeslaat. Het is een onzekere situatie en we maken ons zorgen over wat er komen gaat. Het zijn donkere tijden. Mensen maken allerlei emoties door, van wanhoop tot angst. Sommigen van ons zijn letterlijk en figuurlijk geïsoleerd omdat ze positief getest zijn op het virus, en velen van ons zijn geïsoleerd omdat ze niet positief getest zijn. Het is begrijpelijk dat gevoelens van eenzaamheid en machteloosheid toeslaan omdat we elkaar niet meer kunnen bezoeken, ook als je niet in thuisisolatie zit. Maar ik verzeker je dat je daar iets aan kunt doen.

Genees door te genezen

Afstand van elkaar houden is op dit moment ons krachtigste wapen om de verspreiding van COVID-19 te beperken. Neem dat dus serieus. Maar afstand houden in het dagelijks leven voelt als zeer tegennatuurlijk omdat behoefte aan sociaal contact heel menselijk is; het is niet alleen maar iets wat we leuk vinden. Zonder sociale contacten verschrompelen we geestelijk, wat leidt tot depressie en uiteindelijk tot apathie en gelatenheid – en dat zijn precies dingen die we niet nodig hebben. Maar je kan daar iets aan doen.

Nooit eerder zijn generaties beter voorbereid geweest op het onderhouden van sociale contacten anders dan via menselijk contact. Je kunt social media gebruiken, skypen, appen, chatten, telefoneren en nog veel meer. Nooit eerder konden we zo dicht bij elkaar zijn zonder dat we lichamelijk met elkaar in contact staan, en het is ook nooit eerder zo belangrijk geweest. Omdat contact heel belangrijk is voor de geestelijke gezondheid, helpen we zowel anderen als onszelf als we iets doen. Digitaal contact zorgt er niet alleen voor dat je je zelf beter voelt, het kan een ander ook een opkikker geven.

Maak er een vaste gewoonte van om ten minste dagelijks met iemand van ‘buiten’ contact op te nemen. Gebruik ten minste elke twee tot drie dagen een video-app, met een groepje of een-op-een. Plaats berichten op social media. Volg regelmatig je favoriete blogs en blijf op de hoogte van de dingen die er in de wereld gebeuren. Hoewel het gesprek van de dag uiteraard gaat over het coronavirus, is het voor de geestelijke gezondheid juist belangrijk (en misschien wel nog belangrijker) om je te richten op interesses, passies, grapjes, gezamenlijke herinneringen en dromen over de toekomst.

Jij bent duiker en daardoor ligt een link met andere duikers en je duikcentrum voor de hand. Wij zijn een krachtige, gepassioneerde en toegewijde gemeenschap, levend en met de kracht van de menselijke geest – dus maak daar gebruik van en lever zelf een bijdrage. Als je nu veilig kunt duiken (met opvolging van de adviezen die de plaatselijke autoriteiten uitvaardigen), deel jouw avonturen dan – dat heeft voor de rest van ons een therapeutische werking. Ben ju nu niet in de gelegenheid om een duik te maken, reageer dan op de berichten die andere duikers plaatsen. Overleg met je PADI-duikcentrum hoe je vanaf huis in verbinding kunt blijven staan met de duikers bij jou in de omgeving. Onze gezamenlijke liefde voor de onderwaterwereld verbindt ons, en dat zorgt ervoor dat wij er uitermate geschikt voor zijn om deze crisis te doorstaan, door elkaar op te beuren en voor elkaar te zorgen. Doe dat, en je zal merken dat je daar nieuwe vrienden en duikbuddy’s aan over houdt.

Zelf veilig blijven houdt de gemeenschap veilig

Niets is voor de PADI-familie belangrijker dan jouw veiligheid en de veiligheid van duikers over de hele wereld. Volg daarom de adviezen van de World Health Organization (WHO) en van de plaatselijke autoriteiten op om jezelf te beschermen. Door dat te doen blijf je niet alleen zelf veilig maar houd je de verspreiding van deze pandemie op lokaal en wereldwijd niveau tegen. Voor degenen die in gebieden verblijven waar nog steeds gedoken kan worden, zijn er een aantal stappen die je als duiker kunt nemen om het risico van overbrenging van het virus te beperken – lees daarvoor bijvoorbeeld dit artikel van DAN.

Richt je naar het licht

Deze pandemie is een donkere tunnel maar ik verzeker je dat er licht schijnt aan het eind van de tunnel – niet zo helder of dichtbij zoals we het zouden wensen maar het is er. Weet dat, terwijl ik dit schrijf:

  • Er ruim 30 vaccins en ten minste acht medische behandelingen worden ontwikkeld
  • De mogelijkheden om te testen in veel regio’s snel toeneemt.
  • Ten minste twee landen die curve van deze pandemie lijken aan te voeren, en andere regio’s in andere landen ook.
  • De maakindustrie van China weer in contact staat met de Verenigde Staten en de productie van testpakketten, maskers en andere essentiële medische middelen op drijft.
  • Mensen creatief worden in het zoeken naar oplossingen. Zie hier een voorbeeld : De fabrikant van snorkelmaskers heeft zijn product snel aangepast aan de vraag naar beademingsmaskers.

En de lijst is nog langer. Dit betekent niet dat je alle voorzorgsmaatregelen in de wind moet slaan. De situatie is ernstig en we hebben nog een lange weg te gaan. Maar jij beschikt over  de kracht om verder te kijken, niet alleen beren op de weg te zien, een positieve blik op de toekomst te houden, en de dingen van dag tot dag te bekijken.

Zoals ik eerder al zei, wij komen deze pandemie ook weer te boven. Wij zullen weer opbloeien. Laten we voor nu afstand tot elkaar bewaren om verbonden te kunnen blijven, letten op voortgang om realistisch optimistisch te kunnen zijn, en onze liefde voor de zee blijven behouden door met elkaar verbonden te blijven in onze zoektocht naar avontuur en bescherming van de wereldzeeën.

Blijf gezond, blijf met elkaar verbonden en blijf toegewijd.

Drew Richardson
President & CEO PADI Worldwide

Share This