De zee en de kust zijn van invloed op ons allemaal – zelfs als je niet in de buurt van de kust woont.

De gezondheid van de zee is nauw verbonden met onze eigen gezondheid. De zee bepaalt namelijk ons wereldklimaat en zelfs de kwaliteit van het voedsel dat we eten. Dus of je nu ver of dichtbij de zee woont, de keuzes die je maakt zijn belangrijk.

Elk avontuur begint klein en bij de bescherming van de zee is het niet anders. Wees een ambassadeur door kleine veranderingen in je levensstijl aan te brengen en die een groot verschil maken voor onze planeet. Probeer elke maand een van de ideeën uit de onderstaande lijst in je dagelijks leven door te voeren. De keuzes die je vanuit het comfort van je eigen huis maakt, dragen bij tot een betere, gezondere wereld voor iedereen op aarde.

Verklein je ecologische voetafdruk

Naarmate het kooldioxidegehalte stijgt, worden de zeeën en oceanen warmer en zuurder, waardoor wereldwijd koraal gaat verbleken. Het domino-effect is zelfs nog erger, omdat koraalriffen de thuisbasis zijn van talloze andere dieren.

Bereken jouw ecologische voetafdruk; de uitkomst zal je mogelijk verbazen. Hier zijn enkele manieren om de impact die jij hebt op het milieu, te verminderen:

 • Vlieg minder vaak
 • Kies voor plaatselijke seizoensgroenten en -fruit
 • Eet minder vlees
 • Ga wandelen of fietsen in plaats van de auto nemen
 • Zet je verwarming en airco minder vaak aan
 • Droog je kleren op een droogrek in plaats van in de wasdroger
 • Zorg voor een volle koelkast en diepvries (hiermee bespaar je energie)
 • Koop minder nieuwe kleren

Maak thuis geen gebruik (meer) van giftige chemicaliën

Voordat de schappen in de supermarkt vol lagen met spuitflessen, maakten mensen hun huis op natuurlijke wijze schoon met azijn, zuiveringszout en / of citroensap. Ze zijn net zo effectief en veel minder giftig.

Je kunt geld besparen en de zee beschermen door je eigen huishoudelijke schoonmaakmiddelen aan te maken. Ze werken echt en voor doe-het-zelvers is het zelfs leuk omdat je zelf een geur kunt kiezen. Wie wil nog dat de eigen keuken naar chemicaliën ruikt? Een beetje pepermunt, theeboomolie of grapefruitolie ruikt veel lekkerder.

 

Als je eigen schoonmaakmiddelen maken niet ‘jouw ding’ is, maak dan een zorgvuldige keuze uit middelen die je in de winkel kunt krijgen. Raadpleeg deze gids voor milieuvriendelijke, commerciële producten van EWG.

Denk ook goed na over het gebruik van chemicaliën buitenshuis. Afvloeiing van meststoffen kan enorme algenbloei veroorzaken waardoor grote delen in de zee afsterven. Algen vormen ook een probleem in zoet water; mensen zijn ernstig ziek geworden van drinkwater waarin algen tot bloei kwamen.

Onthoud: alles dat je wegspoelt via je afvoer het riool in, komt uiteindelijk terecht in lokale waterwegen. Voorkom dat giftige chemicaliën je plaatselijk ecosysteem vergiftigen heel simpel door ze nooit te gebruiken.

Ga alleen voor duurzaam gevangen of gekweekte vissen of schaal- en schelpdieren 

De zee beschermen kan net zo eenvoudig zijn als kijken naar wat er op je bord of in je boodschappentas ligt. Je moet er toch niet aan denken iets van ivoor of koraal te kopen? Trek deze lijn ook door als je een volgende keer vis of schaal- en schelpdieren koopt.

Vissen maken een essentieel onderdeel uit van de ecosystemen van onze planeet, echter 90 procent van de visbestanden in de wereld is al gevangen. Overbevissing is niet de enige bedreiging. Sommige gekweekte zeedieren vormen ook een probleem: vissen die in viskooien opgepropt zitten vervuilen de omringende wateren. Daarnaast zijn delen van de vitale mangrovehabitat verloren gegaan aan garnalenkwekerijen.

Ben je een liefhebber van vis en/of schaal- en schelpdieren, maak je dan geen zorgen. Hier zijn enkele eenvoudige manieren om er op duurzame wijze van te genieten.

#1 Eet nooit vis die bij wijze van spreken groter of ouder is dan je oma

Dit zorgt ervoor dat langzaam groeiende vissen tijd hebben om zich voort te planten voordat ze worden gevangen. En het voorkomt dat je schadelijke gifstoffen binnenkrijgt die bio-accumuleren in grote vissen.

#2 Download de ‘Seafood Watch’-app

Deze gratis app is beschikbaar voor Android en iOS. Voer de vissoort in die je wilt kopen en bekijk in één oogopslag de aanbevelingen.

#3 Download een gids voor vis en schelp- en schaaldieren in jouw omgeving  

Beschikbaar voor Austraal-Azië, Zuid-Afrika, veel landen in Europa en Azië, en delen van Canada.

Zeg “nee” tegen plastic

Plastic vormt een bedreiging voor het zeeleven. Elk jaar vindt bijna 9 miljoen ton plastic zijn weg door rivieren en beken naar de zee. Boodschappentassen, rietjes en plastic bakjes vallen uiteen in kleine deeltjes. V vissen, schildpadden, zeevogels en zeezoogdieren krijgen dit per ongeluk binnen.

Het duurt honderden jaren voordat plastic is afgebroken en veel ervan kan niet worden gerecycled. Denk aan alle plastic gebruiksvoorwerpen, rietjes en koffiekopdeksels die je tijdens je leven hebt gebruikt. De meeste daarvan slingeren nog steeds ergens rond. Dus…

 • De volgende keer dat iemand je een plastic rietje, vork of tas aanbiedt – zeg gewoon nee
 • Gebruik een hervulbare waterfles en neem herbruikbaar keukengerei mee
 • Als plastic de enige optie is, kies dan voor producten gemaakt van gerecycled plastic
 • Probeer plastic voorwerpen zo vaak mogelijk te hergebruiken
 • Vermijd producten met erg veel verpakking

Als je nu al zo weinig mogelijk plastic gebruikt, stimuleer anderen om hetzelfde te doen. Koop milieuvriendelijke cadeaus zoals reisbenodigdheden, herbruikbare snackzakjes, drinkgerei en rietjes. Het is nodig dat iedereen zijn steentje bijdraagt.

Wees een zeevriendelijke huisdiereigenaar

 • Lees het etiket van huisdiervoeding en denk na over de impact die het voedsel voor je huisdier heeft op het milieu. Eten waarin rundvlees is verwerkt zorgt bijvoorbeeld voor een grotere ecologische voetafdruk dan kip, varkensvlees en / of duurzaam gevangen vis of schaal- en schelpdieren.
 • Koop voer voor huisdieren dat wordt geleverd in een recyclebare verpakking.
 • Spoel nooit kattenbakvulling door naar het riool omdat die ziekteverwekkers kan bevatten die schadelijk zijn voor het leven in zee.
 • Als je een aquarium hebt, door daar dan geen in het wild gevangen vissen in en laat aquariumvissen nooit vrij in de zee of in andere wateren. Dit kan namelijk onherstelbare schade toebrengen aan het bestaande ecosysteem.

Vergeet niet om je vrienden en familie te laten zien hoe jij met het milieu omgaat. Het zal je misschien verbazen hoeveel zij dit kunnen waarderen omdat het hen ook helpt hun steentje bij te dragen. Daag hen uit om samen met jou als PADI-ambassadeur op te komen voor het milieu door ten minste 20 dingen te doen om de zee te beschermen.

Volg je al de bovengenoemde ideeën? Toppie! Wil je nog meer doen? Hier zijn 45 manieren om een milieubewuster leven te leiden.

Share This