Zes jaar geleden begon PADI® Vrouwenduikdag als een simpel idee – meer vrouwen stimuleren om te gaan duiken. Gepassioneerde duikers pakten het idee op en organiseerden duizenden leuke en inspirerende evenementen die over de hele wereld levens hebben veranderd en duikgemeenschappen hebben versterkt.  In die vijf jaar tijd werden in 183 landen 4.000 evenementen gehouden, waarbij vrouwen samenkwamen voor het aanplanten van nieuwe koraalkwekerijen, strand- en onderwaterschoonmaakacties, het wereldrecord neerzetten voor de langste menselijke ketting onderwater alleen bestaand uit vrouwen, fondsenwerving voor borstkankeronderzoek en onderduikadressen voor vrouwen en – uiteraard – voor hun eerste ademteug onderwater.

Op 18 juli dit jaar zullen velen van ons digitaal deelnemen aan Vrouwenduikdag in plaats van in persoon. Hoewel onze vinnen droog zullen blijven, kunnen we de dag vieren door verhalen te delen van de levens die er beter door zijn geworden, en van de deuren die zijn geopend naar nieuwe kansen en naar eerste keer in de onderwaterwereld.  Lees een van de inspirerende Vrouwenduikdag-verhalen van onze gemeenschap:

Uitnodiging aan vrouwen uit de omgeving om hun oceaan te ontdekken

Indonesië

In 2016 nam duikcentrum Lumba Lumba hun personeel  en de medewerkers in de huishouding  van het hotel mee uit voor een Discover Scuba® Diving (DSD®) ervaring. Tari, een van de receptionisten, zegt hierover: “ik zag elke dag duikers en werd heel nieuwsgierig hoe het zou zijn om te duiken”. Ik ben zo blij dat ik dat nu zelf heb mogen ervaren. Zoveel vissen, en zoveel kleuren! Het was voor mij en mijn collega’s erg leuk om te zien wat voor schatten er in mijn land verborgen zijn.  We hebben ook heel veel gelachen.  Een van mijn dromen is om zelf duikgids te worden.”

Blue Corner Dive uit Bali bood studiebeurzen aan lokale Indonesische vrouwen aan om elk jaar Vrouwenduikdag te vieren. Twee duikenthousiastelingen kregen training in het hele traject van Open Water Diver tot en met PADI Divemaster en hadden de hele tijd een vrouwelijke mentor. Ontmoet een van de vorige winnaars van de studiebeurs .

Malediven

Vorig jaar vierde COMO Maalifushi op het Thaa-atol, Malediven, een hele Vrouwenduikmaand. Het initiatief van het resort was om niet alleen een vrouwenduikdag te houden maar een hele maand lang vol activiteiten om vrouwen in hun kracht te zetten en een duikcursus te laten volgen, en deel te worden van een welkome en inclusieve onderwatergemeenschap. Eenentwintig vrouwen uit de omgeving in de leeftijd 8 – 16 jaar namen deel aan PADI Discover Scuba Diving en brachten een maand door met een mariene bioloog die hen leerde wat de zee hen door de jaren heen heeft nagelaten en die hen hun eerste ademteugen onderwater liet ervaren.

Zuid-Afrika

Coral Wetsuits uit Kaapstad, Zuid-Afrika, maakt natpakken op maat voor verschillende watersporten, zoals duiken, surfen, zwemmen, triathlon en speervissen. Het bedrijf, dat al sinds 1995 bestaat, geeft werk aan mensen uit achtergestelde gezinnen.

Ter ere van Vrouwenduikdag heeft PADI AmbassaDiver Lesley Rochat vrouwelijke personeelsleden van Coral Wetsuits uitgenodigd om voor het eerst in hun leven te gaan snorkelen.

“Hoewel ze soms al jarenlang natpakken in elkaar zetten, hadden deze dames nog nooit gesnorkeld. Sommige van hen konden niet eens zwemmen ondanks dat het volwassen vrouwen waren. Geen van hen had ooit zelf een natpak aan gehad”, aldus Lesley. “AfriOceans en Shark Warrior Adventures organiseerden een evenement voor deze vrouwen zodat ze voor de eerste keer in hun leven konden gaan snorkelen, een natpak aan hadden voor het koude water dat we hier hebben. En ze vonden het prachtig. Het was een hoogtepunt in hun leven!”

Nieuw vrijheden vieren en duikpioniers

Saoudi-Arabië

In het koninkrijk Saoudi-Arabië (waar vrouwen pas sinds kort zelf mogen autorijden) bracht Vrouwenduikdag in 2019 zelfs drie duikpioniers voort. De historische bijeenkomst bestond uit de eerste vrouwelijke PADI-instructeur in Saoudi-Arabië, Jennifer Simpson, een van de eerste vrouwelijke Saoudische PADI -instructeurs, Sarah Abdullah Bogdadi, en PADI AmbassaDiver™ en een van de eerste Saoudische vrouwelijke PADI Tec-duikers, Nouf Alosaimi.

Nouf schreef: “Jennifer….was onze eregast. Zij is helemaal vanuit Panama hiernaartoe gekomen om dag met ons in Saoudi te vieren op een liveaboard voor alleen vrouwen – voor de eerste keer! Ik had nooit durven dromen dat we hier in Saoudi-Arabië ooit een boot vol vrouwelijke duikers zouden hebben – zo inspirerend.”

Foto: Great Sea Resort

Mongolië

Mongolië vierde haar eerste Vrouwenduikdag bij Great Sea Resort Mongolia, het eerste PADI-duikcentrum in Mongolië. Voor de festiviteiten op die dag kwamen de plaatselijke bevolking, expats, en bezoekende duikers bijeen in Khuvsgul, het grootste zoetwatermeer in de omgeving, ook bekend als “de blauwe parel van Mongolië”. De evenementen bestonden uit ecoduiken en  Discover Scuba Dive-ervaringen voor niet-duikers.

Vrouwen uitnodigen weer te gaan duiken

Hawaï, VS

Veel vrouwen leren duiken als ze tussen de 20-30 jaar oud zijn maar stoppen zodra ze kinderen krijgen. Professioneel freediver Kimi Werner nodigde haar zus Christy (die ook moeder is) uit voor een ReActivate™ om haar duikvaardigheden op te poetsen en een speciale week met elkaar door te brengen om de onderwaterwereld te verkennen, met als hoogtepunt nachtduiken met mantaroggen in Kona.

“Als je met iemand onder water bent, schept dat een band omdat je een ervaring met elkaar deelt die alleen door jullie tweeën beleefd wordt. Wanneer je uit het water komt, dan is dat jullie geheimpje; dat is die speciale band; dat is iets wat alleen jullie tweeën samen hebben meegemaakt en of je daar nu wel of niet over gaat vertellen, het is iets wat in je geheugen gegrift staat en het is een gevoel dat je tot lang na de duik zal bijblijven”, aldus Kimi.

PADI Vrouwenduikdag 2020

Op zaterdag 18 juli komen duikers vanuit de hele wereld bijeen om de zesde jaarlijkse PADI Vrouwenduikdag te vieren. Sommigen zullen op duikavontuur gaan, anderen vieren de dag via internet (hopend dat we onze tenen ook weer snel in het zand kunnen voelen).

Neem contact op met je plaatselijke PADI-duikcentrum of -resort om te weten te komen wat er bij jou in de omgeving op de planning staat, of sluit je digitaal aan via de Women’s Dive Day-webpagina, Facebook en Instagram voor 24 uur lang aan berichten, video’s, live interactie en verhalen over Vrouwenduikdag.


Meer lezen?

7 Amazing Female Divers Everyone Should Know
PADI Women Saving the Ocean
One Woman, Seven Continents

Share This

Gerelateerde berichten