“Alle riolen komen uit in zee”, aldus Gil, het personage van Pixar uit de populaire animatiefilm Finding Nemo. Hoewel dit niet helemaal de waarheid is, herinneren deze woorden ons eraan dat veranderingen die invloed hebben op de zee hoe dan ook overal beginnen. Afval en plastic dat ergens honderden kilometer landinwaarts lukraak wordt weggegooid, vindt via verschillende waterwegen zijn weg naar zee en brengt onderweg ook schade toe. Maar elke gemeenschap die waar dan ook ter wereld overstapt op duurzame energie draagt een steentje bij in de strijd tegen opwarming van de zeeën en verzuring.

Wat dit betekent is dat waar we ons dan ook bevinden, we zijn altijd op de juiste plek om fakkeldrager voor PADI te kunnen zijn, bezig om de balans tussen de oceaan en de mensheid te herstellen. Hoewel de coronapandemie ons beperkt in ons gaan en staan, we kunnen ook op de plek waar we ons nu bevinden in actie komen.

Ten eerste en vooropgesteld: waar jij je ook bevindt, ga duiken als dat kan. Nu toerisme en andere watersport tijdelijk niet of beperkt mogelijk is, zijn eco-reizende duikers die een primaire menselijke bron waren voor lokale initiatieven zoals het aanplanten van koraal, verminderen van invasieve soorten documenteren en verwijderen van plastic afval, en andere zorg voor geadopteerde duikstekken ook niet beschikbaar. De onderwaterwereld moet zich verlaten op lokale duikers totdat de bezoekers terug kunnen keren, en dat maakt verschil. In Egypte, waar we nu niet naartoe kunnen reizen, hebben plaatselijke duikers zeven ton aan afval van de riffen uit de Rode Zee verwijderd en hetzelfde deden duikers bij de Phi Phi -eilanden.

Herstel van koraal neemt toe (ook tijdens de pandemie), maar zoals uit deze acht voorbeelden blijkt, steunt het op duikvrijwilligers. Volgens zeeheld Mike Goldberg, mede-oprichter van I.CARE, die bezig is met herstel van het koraal in de Florida Keys: “I.CARE heeft vele recreatieve duikers nodig om te helpen met het overplanten, onderhoud en rapporteren. Door de economische conflicten die door de pandemie worden veroorzaakt, verwachten we op korte termijn minder duikers die reizen maken. Met andere woorden: ze hebben duikers uit de omgeving nodig.

En het gaat niet alleen om koraal en de oceaan. Landinwaarts verwijderen duikers zoals deze afval, houden de verspreiding van invasieve soorten bij, doen onderzoek enz. Nu gaan duiken in de omgeving is niet alleen belangrijk voor natuur en milieu, het helpt ook jouw plaatselijke duikcentrum door een moeilijke tijd heen, en het is ook nog eens leuk en het geeft voldoening. (Trouwens, klik hier om te zien waar je weer mag duiken).

Ten tweede, bedenk wat jij beter kunt doen op de plek waar jij je bevindt. Hier bedoel ik mee dat we, naast de dagelijkse dingen die we doen als betekenisvolle Fakkeldragers, ook allemaal in de unieke gelegenheid verkeren om verschil te maken als we dingen opzoeken, het vinden, en in actie komen. De mensen van de CPI Card Group bijvoorbeeld, realiseerden zich dat de 6,4 miljard credit/debetkaarten die jaarlijks worden verstuurd ook van gerecycled plastic kunnen worden gemaakt, en daar maken ze nu gebruik van – waardoor er naar schatting 1 ton plastic voor elke 1 miljoen aan kaarten niet meer in zee belandt. (Trouwens, PADI-brevetpasjes worden ook gemaakt van gerecycled plastic, en ook de partners van PADI Gear volgen deze werkwijze.

Kevin Kumala, oprichter van AVANI Eco en woonachtig op Bali, pakte het probleem van plastic tasjes, rietjes en wegwerpplastic aan door biologisch afbreekbare producten te gaan produceren. En ook Saltwater Brewery in Delray Beach, Florida, VS, heeft niet-giftig, biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal voor bierblikjes gemaakt dat niet dodelijk is voor onderwaterdieren. Je zult versteld staan hoeveel verschil jij zelf kunt maken als je met de blik van een Fakkeldrager om je heen kijkt.

Ten derde, nodig mensen uit ook fakkeldrager voor PADI te worden. Het redden van de oceaan brengt miljarden mensen samen, het verbindt ons vanuit verschillende perspectieven, culturen en talenten, en al die mensen hoeven niet per sé duiker te zijn. Het moeten alleen mensen zijn die geven om een duurzame, gezonde zee. Of je het nu in persoon of via internet doet, deel jouw ervaringen, afbeeldingen en deze link, en laat anderen weten dat zij ook bij kunnen dragen aan het vormgeven van een gewenste toekomst. En dat duiken een te gekke manier is waarop je dat kunt doen.

Zoek avontuur. Bescherm de zee.

Dr. Drew Richardson
PADI President & CEO

Share This