Vanaf 2015 komt de duikgemeenschap elk jaar bijeen voor Vrouwenduikdag – een jaarlijks evenement waarop de bijdrage en toewijding van vrouwen in de duiksport wordt gevierd, en waarbij het beeld dat duiken een “ mannending”  is teniet wordt gedaan. Enkele van de meest inspirerende mensen in de duiksport zijn fantastische en gepassioneerde vrouwen – steunpilaren, leiders en matriarchen. Hun namen rollen van onze tong als duikers – Dr. Sylvia Earle, Bonnie Cardone, Dr. Eugenie Clark, Sharon Kwok Pong, Zale Parry en Valerie Taylor – en dat is nog maar het topje van de ijsberg (check ook de Women Divers Hall of Fame voor meer beroemde vrouwelijke duikers).

Je denkt wellicht dat door het coronavirus dit jaar het evenement geen doorgang kon vinden maar de duikgeest is zoals altijd springlevend. Met ondersteuning van de duikcentra en duikpro’s was de opkomst van duikers – zowel mannen als vrouwen – massaal voor Vrouwenduikdag 2020 , hetgeen de kracht, vasthoudendheid en volharding laat zien die vrouwen bijdragen aan ons gemeenschappelijke doel in de zoektocht naar avontuur en bescherming van de zee. Dit jaar verliep alles uiteraard anders dan in voorgaande jaren. Op sommige locaties ontmoetten we elkaar online, en op andere moesten we een mondkapje dragen, afstand tot elkaar houden en nog meer richtlijnen volgen. Op plekken waar normaal gesproken het duiktoerisme hoogtij viert, namen nu duikers uit de omgeving in plaats van reizigers deel aan activiteiten, waaronder voor een fondsenwervingsprogramma om borstkanker tegen te gaan.

Maar duikers maakten deze belangrijke jaarlijkse viering mogelijk (virtueel en in persoon, waar mogelijk) in Australië, Bonaire, Curacao, Egypte, op de Kaaiman-eilanden, in Thailand, Indonesia, Jamaica, Mauritius, Saudi Arabië, Spanje, Tanzania, Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten – om er maar een paar te noemen – om de vrouwelijke kant van hun plaatselijke duikgemeenschappen te betrekken en om iets terug te doen voor de zee.

Om PADI-professionals en PADI-duikers de Vrouwenduikdag van dit jaar te zien ontvouwen in zoveel landen en culturen, is zeer zeker inspirerend te noemen. Bekijk eens een aantal van deze opbeurende vieringen over de hele wereld. Ik vind het een voorrecht om iedereen te mogen bedanken die heeft deelgenomen, bijgedragen en op welke wijze dan ook ondersteuning heeft gegeven aan Vrouwenduikdag van dit jaar, waardoor de dag net zo succesvol was als in voorgaande jaren – en in enkele opzichten nog succesvoller.
Hartelijk dank – ik weet zeker dat je net als ik alweer uitziet naar Vrouwenduikdag 2021.

Zoek avontuur. Bescherm de zee.

Drew Richardson
President & CEO PADI Worldwide

Share This