reef-fish-coral

“Bij elke druppel water die je drinkt en bij elke ademteug die je neemt ben je verbonden met de oceaan. Waar ook ter wereld.” –Sylvia Earle.

Wij zijn onze wereldzeeën veel verschuldigd: de zeeën vervullen ons met wonderen, betoveren ons met schoonheid, en houden al het leven op aarde gaande. Bescherming is het mooiste cadeau dat je aan de wereldzeeën kunt geven. Hier volgen zes dingen die je kunt doen om een bijdrage te leveren aan bescherming van de oceanen, op de Dag van de Aarde en daarna.

coral-diver

Doe aan verantwoord recreëren

Of je nu gaat surfen, duiken of gewoon een dagje aan het strand wilt doorbrengen, gedraag je verantwoordelijk. Maak alleen foto’s, laat alleen je voetstappen achter, zamel het afval dat je in zee tegenkomt in, en respecteer het onderwaterleven (raak dieren niet aan en beschadig ze niet).

coast-reef-ocean

Laat zo min mogelijk achter

Beperk de CO2-uitstoot en help het klimaat te zorgen voor verandering. Ga bewust om met energieverbruik: stap over op zonne-energie, rij alleen nog in brandstofzuinige auto’s, ga meer lopen, koop lokale producten, en stap over op led-verlichting. En vergeet niet spullen te hergebruiken en te recyclen, en minder te verbruiken.

plastic-bag-ocean

Beperk het gebruik van plastic

Plastic vervuilt de wereldzeeën in een zeer rap tempo. Op dit moment liggen er naar schatting 5,25 triljoen stukken plastic in de oceanen, en jaarlijks komen daar 8 miljoen stukken plastic bij. Draag jouw steentje bij door plastic te vervangen door materiaal dat her te gebruiken is. Neem herbruikbare boodschappentassen, lunchtrommeltjes en waterflessen mee en vermijd het gebruik van in plastic verpakte producten.

fish-bait-ball

Maak verantwoorde keuzes voor duurzaam gevangen vis, schaal- en schelpdieren

Wereldwijd neemt de vispopulatie in aanzienlijke mate af vanwege vernietigende overbevissing, bijvangsten, onverantwoordelijke praktijken in de visserij, en verlies aan habitat. Blauwvintonijnen naderen snel de lijst met bedreigde diersoorten. Jaarlijks lijden ongeveer 100 miljoen haaien door de verspillende gewoonten als het ontvinnen van haaien voor gebruik in haaienvinnensoep. Je kunt wijze, verantwoorde duurzame keuzes maken wat betreft vis, schaal- en schelpdieren door bepaalde soorten niet meer te eten. Hierdoor draag je bij aan gezonde oceanen. Kijk op de Worldwide Sustainable Seafood Guide voor een lijst in het land waar jij woont.

shark-fin

Raak betrokken

Raak betrokken bij organisaties en instanties die zich inzetten om verschil te maken op het gebied van bescherming van de wereldzeeën. Meld je als vrijwilliger aan voor onderzoeken, schoonmaakacties of bewegingen die zich inzetten voor de oceanen. Word actief door petities te ondertekenen, te stemmen, en door wet- en regelgeving te ondersteunen op het gebied van bescherming van de oceanen en het milieu. Je kunt ook helpen door middel van donaties aan enkele van  jouw favoriete stichtingen zoals Project AWARE.

freediver-dolphins

Laat je informeren over de oceaan

Lees en leer zoveel mogelijk over de oceanen en hoe jouw activiteiten van invloed kunnen zijn, zodat je afgewogen besluiten kunt nemen en anderen kunt inspireren. Ga duiken en wees getuige van de magie van de zee.

Share This