Olga Beltsova underwater selfie

Wij spraken af met Olga Beltsova, die op twaalfjarige leeftijd begon met duiken, en hadden het met haar over hoe duiken haar geholpen heeft bij het verkrijgen van zelfvertrouwen, zowel boven als onder water.

Hoe ben je met duiken in aanraking gekomen?

Het begon allemaal in 2013. Ik was 12 jaar en ging met mijn vader op vakantie naar Egypte. We wilden niet alleen maar de hele dag op het strand liggen bakken, dus mijn vader stelde voor om voordat we zouden vertrekken naar een duikcentrum te gaan en te vragen of we konden leren duiken. Weet je, soms gebeuren dingen gewoon op momenten dat je echt iets niet wil of ergens niet naartoe wilt gaan. En later realiseer je je dat datgene in je hart, geest en leven is gaan zitten. Het was een week voor de vakantie. Ondanks mijn tranen die door mijn weerstand tegen zwembaden naar buiten kwamen, en nadat mijn vader had gezegd “als je niet wilt, hoeft het niet maar ik wil gewoon iets bij je aanwakkeren”, gingen we naar een van de duikcentra in Moskou genaamd “Nautilus”. Toen wist ik nog niet dat ik vele jaren lang naar die plek toe zou gaan. We hebben ons voor de PADI Open Water Diver-cursus een week lang bezig gehouden in het zwembad, en vervolgden de cursus bij “PDL Divers Makadi” in Egypte. Nadat we de cursus hadden afgerond, hadden we de eerste stap in ons toekomstige duikleven gezet.

Olga Beltsova and Dad

Hoe heeft duiken jouw leven boven water beïnvloed?

Als ik duik, heb ik een doel. Bijvoorbeeld dat ik een mooi koraalrif wil zien of haaien; op een wrak wil duiken of langs een rotswand wil duiken. Hoe dan ook, als je aan het duiken bent begrijp je wat je nog meer wilt. Toen ik doorhad waar mijn interesses lagen, zoals bij wrakken en haaien, raakte ik nog meer verslingerd aan het duiken. Op dat moment realiseerde ik me dat als ik ergens echt plezier aan beleef, ik daar gelukkiger van wordt.

Voor mij betekent duiken niet alleen maar onderwater gaan. Duiken is een mix van emoties, mensen en duiken. Het is prachtig als je in de gelegenheid bent om andere mensen te ontmoeten en jouw dromen met hen te delen, omdat je altijd die gezamenlijke passie en hobby hebt die je met elkaar verbindt. Voordat ik begon met duiken was ik best verlegen en bang om contact te maken met andere mensen en vrienden te maken. Ik ben nu niet meer die teruggetrokken persoon en heb mijn vrienden- en kennissenkring uitgebreid. Misschien was dat het moment dat ik me realiseerde dat ik het leuk vond om kennis te maken met andere mensen. Nu heb ik een leuke hobby en de duikweekenden zijn voor mij de beste weekenden.

Wat is jouw mooiste duikherinnering?

Ik had al 2-3 jaar in een natpak gedoken toen mijn vader en ik besloten dat we in een droogpak wilden gaan duiken. Ik herinner mij die eerste duik in een droogpak nog heel goed. Het voelde vreemd en koud maar nu kan ik erom lachen. Ik denk dat het is omdat ik het heerlijk vind om koudwaterduiken te maken. Deze herinnering aan die eerste dag in een deel van mijn duikleven toonde mij dat alles mogelijk is, zelfs goed uittrimmen in een droogpak of duiken bij 2°C (iets waarvan ik nooit had gedacht dat ik dat zou doen!).

Olga Beltsova

Ben je als jonge duiker van plan om te blijven duiken?

Toen ik begon met duiken dacht ik dat 100 duiken maken iets was wat heel lang zou duren en ver van me weg was, ook die vele verhalen en ervaringen. Nu weet ik dat dit niet zo is. Of ik veel verhalen heb: ja. Ervaring: ja, uiteraard. Maar lang en hoe ver van me weg? Dat denk ik niet. Dit is maar een klein deel wat er mij te wachten staat. Ik ben nog maar 16 jaar en het aantal duiken is niet meer een doel op zich. We duiken voor ons plezier en niet voor de aantallen. Een keer raakte ik zelfs overstuur bij de gedacht dat ik niet zo ervaren ben maar toen bedacht ik me dat ik nog maar 16 ben. Ik heb natuurlijk geen tientallen jaren ervaring maar het belangrijkste is dat ik verder wil.

Nadat ik met tec-duikers had kennisgemaakt en met ze heb gesproken, weet ik dat duiken niet stopt bij de grens van 40 meter voor recreatieve duikers. Helaas zijn veel tec-duikcursussen en grot- en ijsduiken alleen toegankelijk vanaf 18 jaar. Wat ik nu kan doen is ervaring opdoen en andere mensen leren kennen. Dat zal me in de toekomst zeker van pas komen. Een paar jaar geleden had ik bedacht dat ik later divemaster wil worden, maar nu denk ik dat ik eerder de richting van tec-duiken wil opgaan omdat me dat echt wat lijkt. En ik zou ook graag iets gaan doen met onderwaterfotografie.

Olga Beltsova Wreck Diving

Wat betekent My PADI voor jou?

Ik denk zelf dat het een grote kans is om jezelf te uiten over wat je dan ook maar wilt delen over duiken met anderen. Ik vind duiken zo leuk dat ik ook aan andere mensen wil laten weten hoe het is als je al op je twaalfde leert duiken. Als ik het al zo fantastisch vind, dan vinden anderen dat vast ook! En ik denk dat je er ook blij van wordt en dat het je leven vult, zo is het mij althans vergaan.

 

Share This