Door Alexandra Dimitriou

Dus jij bent PADI Rescue Diver. Ben je klaar voor de volgende stap? Meer duiken, meer verantwoordelijkheid en meer uitdagingen?

Dan heb je geluk, want de route die je met de PADI Divemaster-stage aflegt, brengt je langs al deze onderwerpen

Divemaster internship - the beginning

Wat is het?

De cursus PADI Divemaster is een van de meest uitdagende cursussen die je kunt volgen en is ook het meest de moeite waard. Het is de eerste stap op de ladder naar PADI Professional, en het is een fantastische prestatie als je dit brevet haalt. Het opent deuren over de hele wereld en geeft jou een loopbaan waardoor je kunt gaan reizen, een baan waar veel vraag naar is. Maar het is geen makkelijke weg en dat zou je zelf ook niet willen! Je wordt tenslotte PADI Professional en je krijgt verantwoordelijkheid over een van de meest waardevolle aspecten van deze planeet: de duikpopulatie!

 

Wat houdt het in?

Het stageleertraject PADI Divemaster is een van de twee keuzes die je kunt maken op je weg naar PADI Professional. Ze leiden beide naar hetzelfde brevet maar met een klein (maar toch groot) verschil. PADI Divemaster-stagiairs werken met echte cursisten en gebrevetteerde duikers. De route zonder stage simuleert doorgaans de cursisten en gebrevetteerde duikers.

Het verschil is groot.

Jij, als stagiair, krijgt de kans om met echte problemen te maken te krijgen, mochten die zich voordoen. Je ziet uit eerste hand hoe een instructeur daarmee omgaat.  Dat is een onbetaalbare ervaring. Hoewel deze route niet ieders keuze zal zijn, is het wel de route waar ik voor gekozen heb. Dus hier volgt waarom ik dat zo geweldig vond….

Je maakt integraal onderdeel uit van het duikcentrum. Je wordt de schaduw van meerdere instructeurs. Je zal zoveel uitrustingen voorbereiden dat je dat aan je spieren zult zien. Je tilt zoveel meer gewicht dan die watjes op de sportschool en je leert meer duiktheorie dan wat er allemaal in de boeken staat beschreven. Je leert hoe een succesvol duikbedrijf werkt en doet ervaring op uit eerste hand.

Divemaster internships - responsibility

Hoe moeilijk is het?

Soms zal je er helemaal doorheen zitten. Soms ben je helemaal in je element. Aan het eind van je stage heb je “PADI-bloed”  en is de PADI-familie ook jouw familie. Het is jouw band met de duikwereld, jouw band met de duikgemeenschap van professionals en jouw ticket naar een succesvolle duikloopbaan.

Net als alle PADI-cursussen bestaat de Divemaster-cursus uit drie elementen.

  • Zelfstudie
  • Klassikale lessen
  • Sessie in het water

Een divemaster-kandidaat moet thuis veel zelfstudie en voorbereiding doen om ervoor te zorgen dat hij/zij klaar is voor de examens en de praktijkopdrachten.

De kennissprong van Rescue Diver naar DM-kandidaat kan afschrikken. Het kan zijn dat je denkt dat je het nooit onder de knie krijgt. Maak je niet al te druk. Je moet alleen weten hoe je de stappen moet nemen om je kennis in kleine stapjes tegelijk opdoet. Babystapjes jonge Skywalker! Je instructeurs zullen je helpen. Zij zijn er om jou te begeleiden. Zij laten zien hoe je de antwoorden op al je vragen kunt vinden.

Het stageprogramma duurt doorgaans langer dan de route zonder stage. Je werkt samen met alle personeelsleden en elke instructeur heeft zo zijn/haar eigen manier om de dingen te doen. Van elke instructeur leer je weer iets anders bij elke taak die je moet doen, zodat jij als Divemaster-kandidaat een manier vindt die bij JOU past.  Ik ben nu 13 jaar instructeur en leer nog steeds van elke professional die ik ontmoet.  Ik zal altijd blijven leren, en dat geldt ook voor jou.

Ieder heeft zijn sterke en zwakkere kanten. Door de stage kom je te weten wat jou zwakke kanten zijn, deze worden uitgelicht, geïsoleerd en verbeterd zodat je er sterke kanten van kunt maken. Je wordt iemand waar elke cursist tegen opkijkt. Als je begint om instructeurs tijdens de cursussen te assisteren, wordt je voorgesteld als “onze divemaster-kandidaat”. Iedere cursist zal je daarom bewonderen. Ze zullen zich bevoorrecht voelen en nieuwsgierig zijn als jij je bij de groep voegt. Ze zullen je vragen stellen en jij geeft dan ofwel enthousiaste antwoorden of je geeft een motiverende toelichting; dit alles onder het toeziend oog van je instructeurs.

Divemaster Internships - Diving

Waarom zou je voor deze weg kiezen om duikprofessional te worden?

Tijdens een stage krijg je de kans om rechtstreeks met echte cursisten te werken. Hun problemen zijn echt. Tijdens een gesimuleerde Open Water-cursus werk je met professionals die doen alsof ze een probleem hebben. Het kan best zijn dat het hele goede acteurs zijn, maar je wilt nog steeds weten of ze een masker kunnen klaren, hoe vaak ze dat ook moeten proberen. Echte cursisten raken van slag als iets niet goed lukt. Je leert hoe zij de dingen goed kunnen doen en het gaat zoals het gaat.

Aan het eind van de cursus ben je in staat om mensen gerust te stellen, ze te helpen leren, om groepen duikers te begeleiden,  om voorbereid te zijn op problemen en met noodsituaties om te gaan. Je wordt waarschijnlijk de mentor van andere cursisten, en zo breng je die plezierige duikverslaving op andere mensen over….

Als je het tegen deze tijd nog niet wist: Ik ben zeer groot voorstander van de Divemaster-cursus met stage. Die route heb ik zelf gevolgd en ik geloof echt dat ik daardoor de instructeur ben geworden die ik nu ben.

Dus doe dat ook.

Heb er vertrouwen in en zeg tegen jezelf “kom maar op” wan jij  kan dat ook. Tegen de tijd dat jouw brevetaanvraag voor Divemaster naar het PADI-kantoor wordt gestuurd, ben jij fitter dan je ooit geweest bent en heb je de beste duiken gemaakt die je ooit gemaakt hebt.

Dan ben je toch gek als je het niet doet? Zet die eerste stap en klik hier.

Share This