Caribbean Reef Shark

Ik wist dat ze op de  Bahamas en op andere plaatsen haaien voeren om de haaien naar de duikers te lokken. Dat is nogal controversieel. Toen ik in Roatan was, hoorde ik dat Sergio van Roatan Marine Life op zijn eigen wijze met haaien dook. Het leek me dat Shark Week de juiste gelegenheid was om dat zelf eens mee te maken en om zelf een oordeel te vormen over hoe het er daar aan toe ging.

Sun Divers introduceerden me bij Sergio en een dag later stond ik om 9 uur ’s ochtends aandachtig te luisteren naar zijn briefing. Beetje bij beetje begon ik me te realiseren dat Sergio niet alleen oog had voor de veiligheid van de duikers maar ook voor de veiligheid van de haaien. Met 17 jaar werkervaring in deze branche heeft hij een sterke band met de haaien en begrip ontwikkeld voor het gedrag van de Caraïbische haai. Terwijl hij aan het vertellen was, kon ik zien hoe sterk die band met deze haaien voor hem was.

Four Caribbean Reef Sharks, Roatan

Sergio voert een klein beetje (nog geen 2 kilo streng geselecteerde vis) aan ruim 20 haaien die vaak rond de duikers heen zwemmen. Hij brengt deze activiteit naar alle duikcentra op het eiland, en geeft ze goede adviezen om hun eigen activiteiten met voeren te vermijden, terwijl hij tevens in de gaten houdt hoe dat gebeurt. Hij laat maar een klein aantal duikers toe, en geeft maar kleine beetjes voer aan de haaien, en zorgt voor een soort ‘routine’ door zich in hun bijzijn altijd hetzelfde te gedragen. Bovenal deelt hij zijn zeer waardevolle kennis over deze haaiensoorten met zijn klanten en werkt hij samen met de plaatselijke autoriteiten om illegaal vissen op haaien tegen te gaan. Sergio gaat zelfs zo ver dat hij dagelijks de duikstekken en de omgeving controleert op illegale visserij.

Wanneer levende dieren economisch gezien meer waard worden dan dode exemplaren, zijn wij ‘homo sapiens’ (vaak niet zo sapiens) geneigd om ze te gaan beschermen. Duiken met haaien is op plekken zoals de Bahamas een lucratieve business geworden.

Aan de ene kant ben ik een van die mensen die zouden willen dat we zo min mogelijk contact met wilde dieren in hun natuurlijke omgeving hebben.  Maar aan de andere kant ben ik ook een van die mensen die getuige is van de continue (en snelle) destructie van de leefomgeving van wilde dieren, waarvan de meeste soorten zelfs met uitsterven worden bedreigd. Helaas wordt er over de hele wereld gejaagd op haaien, voor idiote doeleinden. Vissen op haaien betekent dat elk jaar haaien worden gedood in alarmerende aantallen! Naar schatting worden jaarlijks alleen al 100 tot 200 miljoen haaien gedood voor hun vinnen. Deze praktijken zijn er voornamelijk om te kunnen voorzien in de behoefte aan een zogenaamde delicatesse, bekend als haaienvinnensoep.

Manu and Sun Divers
Manuel with Sun Diver’s owners

Sergio noch zijn klanten hebben ooit een ongeluk gehad tijdens dit soort duiken met haaien.  Als het op een goede manier gebeurt, dan is het voeren van haaien veilig en – mogelijk – ecovriendelijk. Interactie tussen duikers en haaien zorgt ervoor dat mensen zich bewust worden van haaien en zich wellicht in gaan zetten voor het gevecht tegen visserij op haaien.

Dit is de wereldwijd gehouden Shark Week. Laten we niet vergeten dat het elke dag van het jaar de dag van de haai is, de dag waarop je kan besluiten hoe je betrokken kunt raken in het gevecht om deze buitengewone diersoort te behouden.


[box style=”rounded”]’

De Caribische rifhaai (Carcharhinus perezii)

Een bedreigde haaiensoort die hoort tot de famlie Carcharhinidae. De Caribische rifhaai die wel 3 meter/9,8 voet lang kan worden, is een van de grootste roofdieren aan de top van de voedselketen in het ecosysteem van koraalriffen. Hij voedt zich met verschillende soorten vissen en koppotigen.  Net als andere haaiensoorten zijn ze levendbarend. De vrouwtjes krijgen elk jaar 4 tot 6 jongen. Caribische rifhaaien zijn van belang in de visserij vanwege het vlees, leer, leverolie en vismeel. Maar onlangs zijn ze nog waardevoller geworden als attractie voor het ecotoerisme. Source‘[/box]

Share This

Gerelateerde berichten