Ben je geboren om te duiken maar gedwongen om te werken? Hieronder vind je enkele topbanen voor duikers. Voor de meeste – maar niet voor alle – moet je een Divemaster- of Instructor-brevet hebben. Word PADI® Professional, en je hebt altijd een “Plan-B.” 

#1 Duikgids of duikinstructeur

Een brevet als PADI-Divemaster of Instructor is een van de beste manieren om adios te zeggen tegen je kantoorbaan en aloha tegen nieuwe vrienden en prachtige avonturen. Of je nu op een liveaboard werkt of de wereld rondreist en op verschillende resorts werkt, of gewoon bij jou in de buurt, je legt vriendschappen die een leven lang duren en je doet ervaringen op die je nooit meer vergeet. 

Zit je erover te denken om je nette kantoorschoenen voor slippers om te ruilen? Lees de levensverhalen van mensen die hun baan op hebben gezegd en duikinstructeur zijn geworden.

#2 Eigenaar of manager van een duikcentrum

Ervaring in marketing en/of in het midden- en kleinbedrijf wordt in de duikwereld zeer gewaardeerd. Veel duikbedrijven worden gerund door mensen die gek zijn op duiken maar die niet deskundig zijn op bijvoorbeeld het gebied van internetmarketing of verkoop. Als jouw passie bij het duiken ligt maar je bent (nog) geen divemaster of instructeur, dan kan het runnen van een duikcentrum een goede eerste start zijn.

Ooit gedacht om een duikcentrum te openen? Je eigen baas zijn, levens veranderen, en ambassadeur voor de zee zijn (en dan hebben we het nog niet eens over de mooiste functiebenaming). Lees meer over hoe een duikcentrum te openen.

#3  Kapitein

Een kwalificatie als kapitein opent vele deuren – zowel in de duikbranche als daarbuiten. Veel mooie duikstekken in de wereld zijn alleen per boot te bereiken, dus duikinstructeurs die ook kapitein op een boot zijn, zijn zeer gewild. Lees het verhaal van PADI Pro en kapitein Andrew Raak: “Duikinstructeur voor beginners en miljonairs.”

#4 Public Safety Diver

Omdat PADI zich richt op recreatief duiken, laten we de banen als duiker bij de Marine en beroepsduiker hier achterwege. Je kunt echter bij bepaalde PADI-duikcentra opgeleid worden als public safety diver

Bedrijven die zich bezighouden met handhaving hebben behoefte aan goed getrainde duikers die onder water onderzoek kunnen verrichten en bewijslast kunnen verzamelen.  In de PADI-cursus Public Safety Diver leer je om te gaan met een plaats van handeling, communicatievormen, documentatie en andere belangrijke vaardigheden die je nodig hebt om deel uit te maken van een public safety-duikteam. Lees meer over PADI’s Public Safety Diver-cursus en de vereisten voor de cursus, of lees ons interview met  Mike Berry, Operations Coordinator voor het Search and Recovery Team van de politie in de staat Virginia, VS.

#5 Duiken voor de Wetenschap en Mariene Biologie

Wetenschappelijk duiker is een paraplu voor veel verschillende banen. Sommige duikers helpen bij het zekerstellen van de kwaliteit van ons drinkwater, anderen doen onderzoek naar invasieve soorten of doen biologische onderzoeken. Mariene biologen onderzoeken het onderwaterleven en ontdekken soms nieuwe soorten.

maritime archaeologist scuba job

#6 Archeologie

Als je van geschiedenis houdt en tijd en geld hebt om te investeren in een opleiding (en niet te vergeten in perfect kunnen uittrimmen), dan is onderwaterarcheologie misschien iets voor jou.  Leer hoe een rebreather-brevet en/of een PADI Instructor-brevet jou een stapje verder kan helpen op dit vlak.

#7 Golfbalduiker

Als je graag onderwater bent maar niet van het duiken wil leven, dan kun je met een bijbaan als golfbalduiker leuk geld bijverdienen. Golfbalduikers verzamelen golfballen, maken ze schoon en verkopen ze door. Ze duiken de golfballen op uit vijvers en andere wateren bij een golfbaan. Als duiker kun je zo binnen een paar uur  US $100 – $200 verdienen. Lees over een dag uit het leven van een golfbalduiker.

Droombanen voor duikers

Onze bovenstaande lijst bevalt banen die voor elke bereikbaar zijn als je er maar tijd, inzet en geduld aan besteedt. Onderstaande banen vereisen specifiek talent en een beetje geluk, naast inzet en hard werken:

Onderwatervideograaf
Onderwaterfotograaf
NASA-duiker
Hollywood stuntpersoon
Cirque du Soleil artist handler
Onderwatermodel

Als je er ooit over hebt nagedacht om van je hobby je beroep te maken, neem dan contact op met je plaatselijke PADI-duikcentrum of -resort en kom meer te weten over hoe je PADI Professional kunt worden. Bij sommige duikcentra worden regelmatig Go Pro-avonden gehouden, waarop je andere duikprofessionals uit de omgeving kunt ontmoeten en meer te weten kunt komen over hun carrièrepad.  Je kan ook op onze website de interviews lezen met mensen die fulltime duikbanen hebben.

Door gewoon PADI Pro te worden, heb je vele voordelen, ook als je besluit om niet fulltime als duiker te gaan werken. Onderdeel van het lesgeven in duiken bestaat uit het opsplitsen van ingewikkelde informatie en het geven van opbouwende feedback. Het kan ook zijn dat je studiepunten opbouwt. Lees de top-7 redenen om PADI Pro te worden – enkele daarvan zullen je wellicht verrassen.

Share This